Om mig

Det här är en resa om livet på autismspektrat, återhämtning från psykisk ohälsa och att göra det tillsammans med Gud. Det här kombinationen är inget problem för Gud, men det skapar förvirring för mig och människor omkring mig. 

Många har vandrat före mig och många kommer att vandra efter mig. Vi har samma mål, men våra väger kan se väldigt olika ut. Alla har vi träffat samme räddare, men våra berättelse är inte identiska. Alla är vi kallade att berätta om Honom, men på olika sätt.

Precis som vi kan läsa om hur olika människor mötte Honom på olika sätt för över 2000 år sedan möter Han oss idag. Hans kreativitet upphör aldrig. Vi försöker låsa in Honom i mönster som vi vill att Han ska följa, men Han är friheten och kan inte låsas in i ett fack. 

I ett av sina brev till Timoteus skriver Paulus: ”Tänk på Jesus Kristus, som är uppstånden från de döda och född av Davids ätt enligt evangeliet jag predikar. För det evangeliet får jag lida och till och med bära bojor som en brottsling. Men Guds ord bär inte bojor!”.

När man har en annan perception upplever man det man möter på ett annorlunda sätt. Det påverkar faktiskt det mesta i livet.

Det är en utmaning att gå mot mängden. Jag har kämpat med att förstå det som händer, människor omkring mig och mig själv. Det jag kämpat mest med är att förstå Gud. För att förstå har jag lyssnat på hur andra uppfattar Honom och inte lyssnat själv. Ingen annan än jag kan anklagas för det.

När jag började vända mig om mot Honom själv såg jag vad jag gjort, men i ljuset av Hans förlåtelse. Det har fått mig att acceptera livet. Hans kärlek till mig och sin skapelse är den ends anledningen för mig att forsatta vandringen.

Vad jag än skriver här, kom ihåg att jag befinner mig på en vandring och är växande. Jag är varken Gud eller sanningen. Den Helige Ande kom för att leda dig in i sanningen, inte jag eller någon annan människa. Jag skriver bara om vad jag uppfattar så att du kan veta att Han vill vara med dig i ditt liv. Det inkluderar alla. Gud är inte partisk, men rättvis i allt Han gör. ”Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att den som tror på honom inte skall gå förlorad utan ha evigt liv.” Du behöver läsa allt tillsammans med Honom så att Han kan visa dig vad du ska lyssna till och vad du inte ska lyssna till. 

Häromdagen läste jag att en kvinna på andra sidan Atlanten hade upplevt sitt möte med Gud på ett liknande sätt som jag hade. För mig så visar det på att Gud är den samme oberoende av våra olika och unika personligheter. Trots ålder, sex, kultur, autism och allt annat som kan skilja oss från varandra kan Han nå oss på ett sätt som gör att vi uppfattar Honom på samma vis. Bara Gud kan göra detta. Bara en strimma av Hans ljus är ofta allt vi behöver för att vi ska inse att vi mött vår Skapare. Känner jag Honom? Jag är en av de lyckliga som kan läsa Hans ord och göra det i frihet, men ingen kan känna Gud i hela Hans fullhet. Ingen kan se in i det osynliga. Vi kan anta, hitta sanningar i ordet som bevisar att det är Han som talar, men vi är i behov av något mer. Vi behöver liv.

Utan Hans liv är jag förlorad och har alltid varit. Idag är jag upphittad och har liv. Jag vet att Han kommer att visa mig vad jag behöver veta av allt det jag frågar Honom om.

Idag bor jag tillsammans med min man och vår hund, Raiden, i ett litet samhälle mellan Vänern och Vättern som heter Finnerödja. Det är vackert här. Jag växte upp i Stockholms mitt och det är långt ifrån de omgivningar som jag har omkring mig idag. Jag har bott på många ställen och har inget riktigt hem någonstans. Mina saker finns på en en plats, men jag har aldrig stannat på ett ställe tillräckligt länge för att rota mig där. Min själ har varit orolig. Alltid sökande.

Med frimodighet kan jag säga att min själ inte längre är orolig och det är därför jag kan dela min kamp med dig idag. Jag är fri. Depression, ångest och panik bor inte längre inom mig. Jag har slutit fred med den som jag är skapad att vara. Det här är något nytt för mig. Något som jag aldrig trodde skulle vara möjligt. Kämpar jag? Varje dag. Skillnaden är att min själ flödar över av ljus.

Följ med mig på min resa i livet och res tillbaka i mitt förflutna tillsammans med mig när jag upplever det som varit i nåden och inte i lagen. 

Om du vill fråga mig något eller dela något med mig så kan du nå mig genom att mejla mig eller skriva en kommentar. Jag svarar så fort jag kan.

Lotta