Vad är sanning?

Påsken 2020 var för många en väldigt otäck, katastrofal påsk då covid-19 passerade över vår värld.

För ca 2000 år sedan uttalade en romersk ståthållare i Judéen orden ”Vad är sanning?”

Den här stunden och de här orden har återberättats sedan den dag de uttalades. Anledningen till att de har blivit ihågkomna har inte berott på att den som uttalade dem hade en stor betydelse och makt som Romersk ståthållare, utan anledningen är den judiske mannan och det svar den mannen gav på frågan ”Är du judarnas konung?”

Om vi flyttar oss tillbaka till just den stunden så ska vi komma ihåg att vi då inte hade vetat utgången på den mannens liv när samtalet ägde rum. Idag vet vi att han korsfästes.

Så vad gav då den här judiske mannen för svar till den romerske ståthållare?

Han svarade, ”Du säger det själv, att jag är en konung. Ja, därtill är jag född, och därtill har jag kommit i världen, att jag ska vittna för sanningen. Var och en som är av sanningen, han hör min röst.”

Tidigt i min barndom vet jag att jag började ställa två frågor:

1. Vem är du Gud?
2. Varför har du skapat mig?

Redan som liten var jag också medveten om att det var bara en sak jag med bestämdhet visste och det var att jag skulle dö.

Som 29 åring bodde jag i Wuhan, en stad i Kina när en vän sade till mig ”Om Jesus är den han säger sig vara så förändrar det … allt.” Några månader senare hade den här tanken fått mogna i mig så jag var mottaglig för att ta emot sanningen.

Den här sanningen har sedan behövt 30 år av mitt liv för att bli den verklighet den var tänkt att bli. Det har kostat mig allt och givit mig överflöd. Det här är min resa om hur den sanningen, i skrivandets stund, vandrar genom mitt högmod, skam, hat, psykiska ohälsa och år av maktlöshet medan den uppenbarar sig som klippan till min räddning. Men det här är egentligen inte alls en berättelse om mig. Det är en berättelse om den judiske mannen som stod framför den romerske ståthållaren och svarade på frågan om vad sanningen verkligen är. Sanningen bär kraften av livet och döden i våra enskilda liv när vi får tag på verkligheten, men sanningen handlar bara om Honom. Messias. Jesus Kristus.

Lotta Bynert Skriven av:

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *